14/03/2020


Viisi helppoa vinkkiä sisällyttää matematiikkaa perheen arkeen

Vanhempien omaama tieto-taito saattaa usein jäädä hyödyntämättä, kun mietimme lastemme oppimista koulun ja harrastusten rinnalla. 
Vanhempina, meillä on suurin vaikutus lastemme elämään ja kasvatukseen. 

Lyhyt yhdessä vietetty hetki on tärkeä lapselle. Jopa 10 minuutin päivittäinen jakamaton huomio ja läsnäolo riittää. Voit luoda näistä hetkistä opettavaisia leikin avulla, jolloin ne jäävät samalla hauskoiksi yhteisiksi muistoiksi oppimistilanteista.

1. Ruoanlaitto

Osallista lapsesi mukaan ruoanlaittoon. He nauttivat saadessaan osallistua ja mittaaminen onkin erinomainen tehtävä pikkuapulaisille. Keksien leipominen vaatii paljon mittaamista eri raaka-aineiden osalta. Voit myös lähteä liikkeelle jostain helpommasta, kuten murojen ja maidon suhteuttamisesta lautaselle aamiaisella. Yksi vaihtoehto on myös pyytää lasta kaatamaan lasillinen vettä ja kysyä häneltä: kumpi on enemmän, puolikas vai yksi lasillinen. Tässä yhteisessä tutkimustehtävässä voitte käyttää erilaisia mukeja ja laseja, jotta ymmärrys kasvaisi vaihtelevien toistojen kautta. Vaihtoehdot ovat loputtomia, kun karkeista mitoista voidaan siirtyä lapsen tason mukaan tarkempiin käsitteisiin.

2. Punnitseminen

Ottakaa vaaka esille ja lähtekää punnitsemaan asioita yhdessä. Pyydä lastasi ensin arvioimaan mitattavan asian painoa, jotta hänellä on mielessään vastaus jonka todenmukaisuutta arvioida. Voitte myös sopia jonkun painorajan, esimerkiksi 10 kg, ja koota tarvittavan määrän asioita vaa'alle sen saavuttamiseksi. 

3. Ostosreissu

Lähtiessänne yhteiselle ostosreissulle, osallista lapsesi mukaan sen eri vaiheisiin. Voit pyytää häntä arvioimaan ostosten kokonaisarvoa ja missä eri muodoissa summa voitaisiin antaa kassalla myyjälle. Entä kuinka paljon voisitte saada takaisin vaihtorahaa, mikäli ette voi antaa tasasummaa maksutilanteessa. Auta lastasi arvioimaan summia, esimerkiki lähtien liikkeelle muutamasta pienestä ostoksesta. Arviointikyky on yksi oleellisista ja tärkeistä elämässä tarvittavista taidoista. Pysähtykää hetkeksi miettimään kuinka monta kertaa päivässä teette arvioita eri tilanteissa? Aamusta aloittaminen on helppoa ja konkreettista myös lapselle. Monelta heräsitte ja mihin aikaan teidän tuli lähteä päivän askareiden pariin? Kuinka paljon niiden välillä kuluu aikaa? Tai miten pitkään teillä kestää päästä perille ja takaisin?

4. Matkustaminen

Lyhyetkin matkat voidaan muuttaa leikin avulla hauskoiksi ja opettavaisiksi. Pystyykö lapsesi havaitsemaan liikennemerkkejä ja niissä näkyviä nopeusrajoituksia? Entä osaako hän tunnistaa lukuja ohi vilistävistä rakennuksista? Voitte myös keskustella eri muodoista ja väreistä tai tarkastella etäisyyksiä. Lähtiessä ja pysähtyessä voitte myös tutkia auton nopeusmittareita sekä arvioida kuljettua matkaa matkamittarin avulla. Entä kuinka kaukana mummon talo tai koulu on kohteestanne? Missä asti lempiravintolanne on? GPS-palvelu mahdollistaa myös visuaalisen hahmottamisen kartalta hauskalla tavalla.

 5. Pyykin lajitteleminen

Muiden kotitöiden lomassa pyykin lajittelu on oivallinen tapa auttaa lastasi ymmärtämään luokittelua ja järjestelmällisyyttä. Pyydä häntä tekemään esimerkiksi tummien ja vaaleiden vaatteiden pino. Keskustele samalla, esittäen tilanteeseen sopivia kysymyksiä: kumpi pinoista on isompi? Kuinka monta vaatetta pinoissa on? Miten pinot saataisiin yhtä suuriksi? Isompien lasten kanssa voitte tutkia myös tarkemmin pyykinpesukoneen näytöllä näkyviä aikamääreitä ja pohtia niitä esim. tuntien ja minuuttien osalta.

Help question
x Kuinka voimme olla avuksi?